CategoriesVrste čajev

Katere vrste čajev poznamo?

Katere vrste čajev poznamo?

Vsi čaji se proizvajajo iz listov rastline Camellia sinensis. Pri različnih postopkih spreminjanje oblike in kemije listov je rezultat drugačen slog. 

Priprava čaja je sestavljena iz petih korakov. Seveda eni ne uporabijo vseh, drugi pa kakšen korak tudi večkrat ponovijo. 

Osnovni koraki obdelave

  1. Trganje
  2. Venenje  (liste posušijo, da ovenijo in se zmehčajo)
  3. Valjanje (oblikuje liste in iztisne sok)
  4. Oksidacija
  5. Sušenje

 

čaji About Tea
Oksidacija je najpomembnejši del za kategorizacijo. Pojavi se ko encimi v čajnem listu medsebojno delujejo s kisikom, ko celične stene razpadejo. To se zgodi z naravno razgradnjo lista, kar je počasnejši proces ali pa z valjanjem, rezanjem ali drobljenjem, kar pohitri proces.  Ta isti proces se vidi tudi v kosu sadja. Za primer vzemimo jabolko. Če ga pustimo bo počasneje porjavelo, kot pa če ga narežemo ali pa potolčemo. Za zanimivost pa kaj se zgodi če jabolčno rezino popečemo (na ali več kot 130 stopinj)? Ne bo porjavelo. Zakaj? Toplota ustavi encimsko aktivnost in oksidacijo. Na to se bomo še vrnili kasneje. 

 

Pet osnovnih stilov čaja je beli, zeleni, črni, oolong in puerh.

Beli čaj je v bistvu nepredelan čaj. Poimenovanje je dobil po mehkem belem puhku, ki se pojavi na neodprtih in nedavno odprtih popkih (mladike čaja), katerega posmukajo in pustijo, da se posuši. Preprost proces. V primeru, da vreme ni naklonjeno pa ga samo na hitro in na majhni temperaturi posušijo v sušilnem stroju (čaj ne čaka, niti spomladanske plohe). Listi se ne zvijajo, oblikujejo, itd. Med procesom se zgodi tudi nekaj minimalne naravne oksidacije. Zato imajo nekateri beli čaji liste različnih barv (zelene, bele in rjave). Beli čaji dejejo zelo bledo zeleno ali rumeno tekočino in so najbolj nežnega okusa in arome. 

Zeleni čaj je oskubljen, posušen in valjan. Med valjanjem se dovaja toplota, zato se med postopkom oksidacija prepreči (kot že prej napisano z jabolčnimi rezinami). Celoten potek pa je takšen. Sveže liste poparijo ali v voku podobni ponvi segrejejo na temperaturo, ki je dovolj vroča, da prepreči encimom porjavitev listov. Hkrati se listi s prsti oblikujejo v svaljke in pritisnejo na steno voka. Kasneje se še enkrat zvijejo in zavrtijo in tako nastanejo neštete oblike, vsaka z drugačnim okusom. Liste nato posušijo do konca in so pripravljeni za uporabo,  Zeleni čaji so zelene in rumene barve. Različne metode pa poskrbijo za pravo paleto okusov. 

Oolong čaj je eden najbolj zamudnih za pripravo, za katerega je potrebno vseh pet zgoraj naštetih korakov za obdelavo, s tem da se valjanje in oksidacija ponovita večkrat. Pripravo lahko preprosto opišemo “na polovici poti med zelenim in čajem”.  Ti čaji oksidirajo nekje med 8% in 80% (to ocenijo glede na površino rjavih in rdečih delov listov). Med potekom se listi zvijajo, jih pustijo počivati in oksidirati. Nato nastopi valjanje in oksidacija. Ta postopek se ponavlja večkrat. Pogosto uporabljajo tudi nežno gretje, da se oksidacija upočasni in postopki večkrat ponovijo.  Po več urah ali dnevih se izoblikujejo čudovite arome in okusi. Oolong čaji imajo bolj zapleten okus kot beli in zeleni čaji.  Niso toliko trpki ampak z bogatim sadnim ali cvetličnim okusom. Zaradi bogatih okusov so najbolj primeren tip čaja za ljudi, ki šele spoznavajo svet čaja.

Črni čaj prav tako potrebuje za nastanek vseh pet naštetih korakov, katere se opravi v naštetem vrstnem redu in se jih ne ponavlja. Oksidirajo lahko do popolnosti. Z ves proces pa je potreben en dan. Barva pripravljenega čaja se giblje med temno rjavo in temno rdečo.  Imajo najmočnejši okus in v nekaterih primerih najmočnejšo trpkost. Črni čaji se redno uživajo z mlekom in sladkorje. Ni pa pravilo! Kot zanimivost pa vam še navedem, da so najbolj priljubljena osnova za ledeni čaj.

Pu’erh čaj pa je čisto svoja veje pridelave. Prava faza poteka kot pri zelenih čajih.  Ampak predno se listi posušijo, jih v v lističih ali stisnjene v goste kocke starajo. Pri tem se ustvarja proces fermentacije (seveda brez alkohola). Staranje pa lahko poteka od nekaj mesecev do nekaj let. Zelo stari in dobro shranjeni veljajo za žive čaje (podobno kot vino). So zelo bogatega okusa in arome (zemeljskem, lesne ali plesnive).